OBRÓBKA TERMICZNA ŻYWNOŚCI Jest 26 produktów.

OBRÓBKA TERMICZNA ŻYWNOŚCI

W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się do zakupu tzw. „zdrowych” produktów – niezwykle istotne jest również sposób przygotowywania posiłków. Dzięki właściwej obróbce termicznej zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku – jego smak, aromat oraz wartości odżywcze.

Pod skomplikowaną nazwą „termiczna obróbka żywności”, kryje się szereg czynności wykonywanych przez nas niemalże codziennie – gotowanie potraw, podgrzewanie, pieczenie, grillowanie, duszenia oraz smażenie.

Celem termicznej obróbki jest zniszczenie szkodliwych drobnoustrojów, ale również zwiększenie strawności pokarmu, nadanie odpowiednich cech sensorycznych, jak smak, zapach.

Jak już wspomniano, podczas przetwarzania żywności (na skutek poddawania jej działaniu wysokich temperatur) nie tylko likwidujemy potencjalnie groźne drobnoustroje. Możemy również zachować, wzmocnić lub zniszczyć cenne wartości produktów, które przygotowywujemy do spożycia.