Danie, które przypadnie do gustu wymaga od nas nie lada wyzwania. Nie mówimy tu jedynie o samej działalności załogi, która świetnie wykonuję swoje obowiązki. Duży wpływ mają również odpowiednie narzędzia, bez których ciężko by było sobie poradzić.
Odpowiedni sprzęt kluczem do sukcesu.
Duże zakłady gastronomiczne, które mają za zadanie sporządzać dziennie kilkaset posiłków, potrzebują do pomocy pewnych i sprawdzonych urządzeń. Pozwalają im na zoptymalizowanie wszelkich procesów związanych z przygotowaniem oraz gotowaniem potraw. Jednymi z takich urządzeń są z pewnością steakery oraz kotleciarki. Korzystanie z takich maszyn, umożliwia jednoczesne serwowanie kilkudziesięciu porcji mięsa, bez żadnego problemu. Kotleciarka i steaker to urządzenie służące do zmiękczania mięs, przeznaczonych na kotlety. Jej przeznaczenie umożliwia szybkie przygotowanie grubości oraz wielkości płata mięsa. Między innymi steków, filetów a nawet kotletów. Maszyny wyposażone są w specjalne noże, które pozwalają na osiągnięcie wysokiej wydajności, znacznie skracają obróbkę mięsa oraz zmniejszają straty w jego wadzę. Zaletą kotleciarek/steakerów jest fakt, że możemy w nich stosować wszystkie rodzaje mięs, tyle że bez kości.
Zalety kotleciarek i steakerów.
Tego typu urządzenia zasilane są elektrycznie, co umożliwia ich znacznie szybsze działanie. Automatyczne działanie, podczas ubijania mięs nie rozbija ich, przez co kotlet wygląda estetycznie. Dodatkowo samo urządzenie jest dla nas bezpieczne i proste w użytkowaniu. Dzięki wbudowanym nożom, nasze mięso jest odpowiednio nacięte i zmiękczone. Ich dużą zaletą jest fakt, że maszyna jest w stanie przygotować, aż 700 kotletów na godzinę. Co nie równa się z ręcznym wykonaniem. Ponadto, samo czyszczenie urządzeń, jest nadzwyczaj łatwe i szybkie, gdyż polega jedynie na rozmontowaniu i ponownym wmontowaniu elementów. Zakup ten jest więc bardzo przydatny zarówno przy prowadzeniu małych jak i większych lokali gastronomicznych.