Produkcja świątecznej wędliny

Produkcja świątecznej wędliny

Wędzone, nasączone wyśmienitym aromatem wędliny, to pokusa, której nie sposób się oprzeć. Mało osób powstrzymuję się od mięsa, a tym bardziej jeśli chodzi o tradycyjne, domowe przysmaki. Tym bardziej jeśli już niebawem doczekamy się śniegu za oknami. Świąteczny stół bez pysznych wędlin i soczystego mięsa, nie jest już stołem radości. Bowiem, to tradycyjne smaki i zapachy wprowadzają do naszych domów bożonarodzeniowy klimat.

Świąteczne przysmaki.

Okres świąt przypomina nam smak prawdziwych wędlin czy kiełbas. Wędzone i okopcone cieszą się największą popularnością w tym okresie. Co powinno się znaleźć na naszych stołach? Przede wszystkim aromatyczna szynka, soczysty schab oraz wędzona kiełbasa. Możemy z pewnością przyznać, że ich smak przywodzi na myśl wspomnienie nie jednych świąt, a na dodatek wędzenie, to jeden z najzdrowszych sposobów konserwowania. Jak kupić idealną wędlinę na święta? Przede wszystkim, należy zwracać uwagę na etykiety bądź zaopatrzyć się w zaufanej masarni.

Jak produkuję się wędlinę?

Produkcja wędlin musi być stale kontrolowana. Używa się bowiem do tego mięsa wieprzowego, drobiowego czy też wołowego, przez co stała kontrola jest konieczna. Podczas wyrobu, mięso jest najczęściej rozdrabniane i łączone z innymi składnikami. Nie ma co się obawiać, ponieważ nie mówimy tu o składnikach chemicznych czy ulepszaczach smaku. Oczywiście nie w każdym przypadku. W trakcie mieszania, uzyskujemy jednolitą masę, zarówno pod względem koloru jak i smaku czy spójności. Oprócz takiego rodzaju produkcji istnieją też wędliny, w postaci całego kawałka mięsa. Na początku produkcji są one peklowane a dopiero później poddawane procesom wędzenia. Są to metody pozbawione wszelkich konserwantów oraz związków chemicznych. Takie wędliny są pyszne, a przede wszystkim zdrowe. Dlatego, w szczególności w okresie świątecznym, warto kupić prawdziwą, tradycyjną wędlinę z wędzarni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *