Rodzaje wyposażenia w zakładach gastronomicznych

Główną zasadą prawidłowego działania zakładu gastronomicznego jest wyposażenie każdego z obecnych pomieszczeń. Wyposażenie to musi umożliwiać przeprowadzanie wszelkich procesów związanych z przygotowywaniem żywności. Pomieszczenia powinny posiadać odpowiednią temperaturę, sprzęt i urządzenia.

Dział magazynowy i jego wyposażenie.

Dział magazynowy to pomieszczenie odpowiedzialne za magazynowanie żywności. Możemy tam znaleźć zarówno produkty chłodzone, niechłodzone i te niezdatne do spożycia. Gwarancja należytego przechowywania wymaga od nas zapewnienia odpowiednich warunków. Musimy wyposażyć pomieszczenie w regały, urządzenia chłodnicze oraz szafy. Nie może zabraknąć również lodówek oraz zamrażarek, dla produktów które wymagają niskiej temperatury. W dziale magazynowym nie powinno zabraknąć również palet, zgodnych z zasadami stawiania żywności. Zwykle takie działy wyposaża się również w wagi, służące do kontrolowania parametrów przechowywanej żywności.

Działy do przygotowywania żywności.

To pomieszczenie zazwyczaj dzieli się na dwa odrębne od siebie stanowiska. Według zasad higieny, powinniśmy wydzielić je na aneks do brudnej i czystej obróbki. Należy pamiętać, że pod żadnym wypadkiem nie mogą się one krzyżować. Brudne przygotowalnie służą do wstępnego oczyszczania produktów musza być wyposażone w stoły robocze oraz zlewy lub baseny. Można tam również zagospodarować miejsce do takich urządzeń jak: urządzenie chłodnicze, urządzenie do sterylizacji jaj oraz maszyny do obierania. Część czysta zajmuję się mieleniem mięsa, jego sortowaniem bądź rozdrabnianiem. Każdy rodzaj mięsa tj. drób, ryb czy mięsa czerwone i warzywa powinny posiadać odrębne przygotowalnie, wyposażone w stoły, specjalistyczne urządzenia oraz zlewy i pojemniki na odpady.

Kuchnia i dział ekspedycji.

Kuchnia to pomieszczenie służące do termicznej obróbki żywności. Jej wyposażenie zależne jest od wielkości zakładu oraz oferowanych dań. Zazwyczaj jest ona dzielona na dwa obszary: kuchnie ciepłą, w której umieścimy wszelkiego rodzaju grille, piece, trzony kuchenne, kotły, frytkownice oraz patelnie. Oraz kuchnie zimną w której głównymi elementami będą stoły, zlewy, szafki oraz urządzenia chłodnicze. Dział ekspedycji również zależy od samego preferencji zakładu i może wyglądać różnie. Zazwyczaj dzieli się go na rozdzielnie kelnerską oraz odbiór i zwrot naczyń. Jednakże najważniejszym elementem jest zmywalnia, której obecność umożliwia prawidłowe funkcjonowanie zakładu. Co powinniśmy umieścić w tym dziale? Przede wszystkim stoły, zlewy, urządzenia do mycia brudnych naczyń, pojemniki na odpady oraz wyposażenie służące do przekazywania czystych i brudnych naczyń.

Podział mebli gastronomicznych.

Mogłoby się wydawać, że głównymi elementami wyposażenia zakładów gastronomicznych, są urządzenia do przygotowywania posiłków. Z pewnością, lecz oprócz nich równie ważną role odgrywa samo jego umeblowanie. Meble wykorzystywane zarówno na zapleczu jak i w centrum kuchni, spełniają wiele zadań, przez co muszą być solidne, funkcjonalne oraz trwałe. Codziennie narażane są na ciężką, długotrwałą pracę w ciężkich warunkach, jak duża wilgotność czy wysoka temperatura. Ze względu na kontakt mebli z żywnością oraz podwyższonym poziomem higieny, meble wykonane są z nierdzewnej stali. Ich elementy połączone są precyzyjnie, przez co nie musisz martwić się o wnikanie pozostałości potraw, w trudno dostępnych miejscach.

Szafy i stoły.

Stoły to podstawowe wyposażenie zakładów gastronomicznych. Posiadają wiele zastosowań, lecz niezaprzeczalnie podstawowym z nich jest przygotowywanie potraw. Możemy go użyć również do przechowywania podstawowych akcesoriów kuchennych lub przypraw. Zależnie od doboru modelu stoły posiadają dodatkowe blaty, wmontowane półki czy też wysuwane szuflady. Dzięki temu zapewniamy sobie szybki i łatwy dostęp do codziennie wykorzystywanych akcesoriów. Szafy, półki czy regały to równie ważne elementy w kuchni. Zależnie od preferencji, możemy zaopatrzyć się w te wolnostojące lub podwieszane. Ich zadaniem jest przechowywanie elementów, do których dostęp powinien być nadzwyczaj prosty.

Meble do zmywania, okapy i wózki.

Każdy to posiada zakład gastronomiczny bądź interesuję się tą dziedziną wie, że w jej skład wchodzi również pomieszczenie do zmywania. W elementy jego umeblowania wchodzą zmywaki, umywalki, które również wykonuję się za pomocą stali nierdzewnej. Okapy są elementem oczyszczającym powietrze w zakładach. Mogą pracować będąc podłączonymi bezpośrednio do wentylacji bądź oczyszczać za pomocą wmontowanych filtrów. Gastronomiczne wózki świetnie sprawdzą się w transporcie artykułów spożywczych, potraw a także naczyń. Wybór odpowiedniego wyposażenia zakładu może okazać się problematycznym dlatego każda decyzja powinna być przemyślana lub skonsultowana ze specjalistą.

Szybkie i proste przygotowywanie kotletów- czyli kotleciarki i steakery.

Danie, które przypadnie do gustu wymaga od nas nie lada wyzwania. Nie mówimy tu jedynie o samej działalności załogi, która świetnie wykonuję swoje obowiązki. Duży wpływ mają również odpowiednie narzędzia, bez których ciężko by było sobie poradzić.

Odpowiedni sprzęt kluczem do sukcesu.

Duże zakłady gastronomiczne, które mają za zadanie sporządzać dziennie kilkaset posiłków, potrzebują do pomocy pewnych i sprawdzonych urządzeń. Pozwalają im na zoptymalizowanie wszelkich procesów związanych z przygotowaniem oraz gotowaniem potraw. Jednymi z takich urządzeń są z pewnością steakery oraz kotleciarki. Korzystanie z takich maszyn, umożliwia jednoczesne serwowanie kilkudziesięciu porcji mięsa, bez żadnego problemu. Kotleciarka i steaker to urządzenie służące do zmiękczania mięs, przeznaczonych na kotlety. Jej przeznaczenie umożliwia szybkie przygotowanie grubości oraz wielkości płata mięsa. Między innymi steków, filetów a nawet kotletów. Maszyny wyposażone są w specjalne noże, które pozwalają na osiągnięcie wysokiej wydajności, znacznie skracają obróbkę mięsa oraz zmniejszają straty w jego wadzę. Zaletą kotleciarek/steakerów jest fakt, że możemy w nich stosować wszystkie rodzaje mięs, tyle że bez kości.

Zalety kotleciarek i steakerów.

Tego typu urządzenia zasilane są elektrycznie, co umożliwia ich znacznie szybsze działanie. Automatyczne działanie, podczas ubijania mięs nie rozbija ich, przez co kotlet wygląda estetycznie. Dodatkowo samo urządzenie jest dla nas bezpieczne i proste w użytkowaniu. Dzięki wbudowanym nożom, nasze mięso jest odpowiednio nacięte i zmiękczone. Ich dużą zaletą jest fakt, że maszyna jest w stanie przygotować, aż 700 kotletów na godzinę. Co nie równa się z ręcznym wykonaniem. Ponadto, samo czyszczenie urządzeń, jest nadzwyczaj łatwe i szybkie, gdyż polega jedynie na rozmontowaniu i ponownym wmontowaniu elementów. Zakup ten jest więc bardzo przydatny zarówno przy prowadzeniu małych jak i większych lokali gastronomicznych.

Szatkownice elektryczne do warzyw, surówek oraz frytek vs krojenie ręczne.

Warzywa odgrywają ważną rolę w zakładach gastronomicznych. W szczególności teraz, kiedy znacznie wzrosła liczba wegetarianów. Dlatego też, każda z takich kuchni, posiada w swoich szufladach pewnego rodzaju krajarki czy szatkownice. Nie ma co ukrywać, że znacznie ułatwiają one procesy związane z siekaniem i rozdrabnianiem składników, niż w przypadku ręcznego krojenia nożem.

Szatkownica elektryczna.

Z uwagi na jej znacznie większy kształt, jest dość trudna w przechowywaniu, w porównaniu do ręcznych krajalnic. Nie włożymy jej bowiem do szuflady, a raczej postawimy na kuchennym blacie. Elektryczne urządzenie jest z pewnością wielozadaniowe, możemy pokroić w niej zarówno cebule czy marchewkę w kostkę, plastry lub paski. Urządzenia te, znalazły zastosowania nie tylko w dużych, przemysłowych zakładach gastronomicznych, ale także są chętnie wykorzystywane w domowych kuchniach. Urządzenia posiadają kilka rodzajów tarcz z ostrzami, które pozwalają na krojenie warzyw w plastry, kostkę bądź ztarcie produktu. W skrócie, jedno urządzenie wiele korzyści. Nowoczesne, designerskie produkty, idealnie wkomponują się w każde pomieszczenie, pozostając bardzo funkcjonalnym. Możemy raz na zawsze zapomnieć o czasach, gdzie kapustę czy buraki, kroiliśmy ręcznie nożami kuchennymi.

Szatkownica a ręczne krojenie.

Niewątpliwie ręczne krojenie warzyw na sałatkę czy surówkę, przysparza wiele kłopotu. Zabiera nam nasz cenny czas, pochłania wiele energii, przez co czasem nie jesteśmy w stanie wyrobić się ze wszystkimi czynnościami. Istnieje również możliwość zakupu ręcznych szatkownic, ale nie ma się co oszukiwać, że nie równają się one z elektrycznymi. Mimo iż, czas krojenia jest szybszy niż w przypadku noża to i tak jesteśmy skazani na monotonne przepychanie warzyw przecz oczka. Jednogłośnie możemy stwierdzić, że elektryczna wersja szatkownicy, jest najlepszym urządzeniem do rozdrabniania warzyw na surówki, sałatki a nawet na przepyszne frytki.

Jak dbać o ściany w kuchni?

Jak dbać o ściany w kuchni?

Zakładając swój lokal gastronomiczny, musimy dobrze przemyśleć nie tylko jego wyposażenie, ale także jego funkcjonalność. Na tą cechę składa się nie tylko, powierzchnia użytkowa, rozmieszczenie sprzętów, ale także i łatwe utrzymanie czystości. Najczęściej najbardziej cierpią nasze ściany, jak więc ułatwić sobie pracę i wydłużyć ich żywot?

Ochrona przed czyszczeniem.

Podczas przygotowywania potraw, w pomieszczeniu panuje chaos. Duża liczba osób sprawia, że w kuchni pojawia się nieporządek. Nawet jeśli, zmniejszylibyśmy liczbę kucharzy, opary podczas gotowania tworzyłyby brudny osad na ścianach. Tak więc zabrudzenia, nie są do pominięcia. Dobrym sposobem, który ułatwi nam żywotność ścian będzie ich regularne mycie. Jednakże, co za tym idzie odpowiedni dobór farby, która będzie odporna na takie czyszczenie. Kupując taką farbę musimy zwrócić uwagę na jej odporność na szorowanie. W drugiej kolejności na posiadany atest higieniczny, bez tego ani rusz. Na końcu odporność na wodę, środki dezynfekujące oraz środki czystości. Dodatkowym atutem, który zwiększy żywotność farby będzie jej obszar zastosowania. Istnieją farby, które świetnie sprawdzają się wewnątrz pomieszczeń, narażonych a większą wilgotność.

Zabezpieczanie powierzchni.

Żeby farba spełniała swoje właściwości przez długie lata, należy odpowiednio ją zaaplikować. Przed pomalowaniem ścian, należy dokładnie oczyścić wszystkie powierzchnie, tak aby były czyste, suche i gładkie. Aby przyczepność farby była dobra należy usunąć wszelki kurz oraz stare plamy. Następnie należy przygotować odpowiednie podłoże. W celu zabezpieczenia ścian przed gorącym tłuszczem, stosuję się specjalistyczne preparaty powłokowe. Zapewniają one dodatkową warstwę ochronną, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zanieczyszczeń. Warto również zwrócić uwagę na farbę, która upora się z efektem foggingu. Fogging to bardzo nieestetyczne, powstałe podczas wysokiej temperatury zjawisko, polegające na gromadzeniu się kurzu. Najczęściej zauważalne nad piekarnikami, kuchenkami czy w rogach kuchni.

Czy warto inwestować w profesjonalne sprzęty gastronomiczne?

Czy warto inwestować w profesjonalne sprzęty gastronomiczne?

Oryginalny, a przede wszystkim pewny sprzęt to jedna z inwestycji gastronomicznych, która szybko się nam zwróci. Każdy właściciel wie, że na sprzętach oraz wyposażeniu naszego lokalu, nie ma co oszczędzać. Dobrze wybrany i przemyślany może być naszym kompanem przez wiele długi lat.

Wysoka jakość sprzętów T4ALL.

Nasza firma reprezentuje sprzęty gastronomiczne, najlepszej jakości a jednocześnie w świetnej cenie. Działamy wieloczłonowo i zaopatrujemy w urządzenia elektryczne, firmy zajmujące się obróbką drewna, metalu oraz lokale spożywcze. Naszym celem jest zagwarantowanie najnowszych urządzeń, za korzystną cenę. Z całych sił staramy się, aby nasze oferty były dla Państwa interesujące i przysłużyły się na długie lata. Co roku poszerzamy naszą ofertę, aby każdy mógł znaleźć coś godnego uwagi. Nie ukrywamy, że nasze sprzęty cechują się najlepszą ceną i wysoką jakością wykonania. Dodatkowo, gwarantujemy bezpieczną dostawę, połączona z serwisem gwarancyjnym. Sprzęty technologies 4 all to klucz do sukcesu w branży przemysłowo-spożywczej.  

Stoły i zlewozmywaki.

Stół i zlewozmywak to jedne z najbardziej potrzebnych mebli gastronomicznych. W szczególności docenia się takie akcesoria, jeśli, wyprodukowane są one z najwyższej jakości materiałów. Stal nierdzewna oraz stal kwasoodporna to dwa główne materiały wykorzystywane do produkcji naszych zlewozmywaków oraz stołów. Cechuję je wysoka wytrzymałość, użytkowość oraz bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Dodatkowo, tego typu umeblowania wyposażone są w zabezpieczające ranty, które stworzone są z myślą o higienie oraz ochronie. Ranty, umożliwiają izolację ściany od wilgoci oraz zabrudzeń gromadzących się podczas czyszczenia oraz gromadzących się podczas produkcji. Dodatkowo, oprócz zabezpieczenia ścian, dbają o higienę pod i wokół mebla. Ich największą cechą jest trwałość oraz odporność na korozję, środki chemiczne. Nie możemy zapomnieć też o solidności oraz mocnej konstrukcji.

Solidne stoły gastronomiczne

Wyposażenie kuchni a przede wszystkim kuchni gastronomicznej to bardzo istotny element. Ma to wpływ nie tylko na odpowiednie funkcjonowanie samego zakładu pomieszczenia, ale także na jakość usług, które są w nim świadczone. Gastronomia to zawód, który ciągle się rozwija, każdy bowiem lubi jeść i raczej nie zamierza przestać. Właśnie dla tych ludzi musimy odpowiednio zadbać o wyposażenie naszej restauracji. Pozwolić im na to, aby rozkochali swoje podniebienia oraz często wracali w nasze mury.

Dlaczego warto odpowiednio wyposażać kuchnie?

Dobre wyposażenie zdecydowanie przyśpiesza nam serwowanie potraw zaraz po ich sprawnym przygotowaniu. Odpowiednie meble usprawniają prace całego zespołu co pozwala na spokój i jasność podczas wykonywania poszczególnych czynności. Jeśli mamy już dobre wyposażenie mamy za sobą już połowę sukcesu. Cenne uwagi? Przede wszystkim pamiętajmy, aby nasze meble były wygodne, sprawne w obsłudze a co najważniejsze bezpieczne. Biorąc pod uwagę fakt, iż pracujemy w bardzo wymagającym miejscu, musimy zapewnić mu jak i naszym pracownikom odpowiednie warunki.

Przechowywanie- czyli dobre półki i szafki

Jednymi z ważniejszych elementów w każdej kuchni są akcesoria do przechowywania. Odpowiednio rozprzestrzenione, pozwolą nam na sprawne odnalezienie się w pomieszczeniu oraz ułatwią segregację poszczególnych przedmiotów oraz produktów. Kuchnia to zbiór wielu sprzętów a jeszcze większej ilości produktów spożywczych. Aby się w niej nie pogubić, warto umieścić odpowiednią ilość szafek oraz półek, zarówno tych wiszących jak i tych umieszczonych w szafkach.

Funkcjonalność to podstawa.

Pamiętajmy, aby przy zakupie mebli kuchennych zwrócić uwagę na ich funkcjonalność. W szczególności kuchnie restauracyjne oczekują od mebli wiele przestrzeni. Zadbajmy o to, aby w naszej kuchni było wiele szuflad. Pozwalają one na swobodne przechowywanie drobnych, podręcznych przedmiotów, które są często używane. Warto również zwrócić uwagę na problem mniejszych kuchni. Marzymy bowiem o tym, aby mieć wszystko pod ręką, niestety wielkość pomieszczenia nie zawsze działa na naszą korzyść. W takich wypadkach ważne jest, aby dokładnie przemyśleć rozmieszczenie szafek. Nawet na najmniejszej powierzchni możemy stworzyć idealne miejsce do pracy.

Szafki i półki to podstawa.

To właśnie szafki i półki odgrywają najważniejszą role w naszej kuchni. Istnieje wiele rodzajów szafek do przechowywania produktów. Idealnymi, które sprawdzają się w niewielkich pomieszczeniach, są szafki wiszące. Pozwalają one na zagospodarowanie nie tylko płaskiej powierzchni, jaką jest podłoga, ale również wolnych miejsc na naszych ścianach. Montaż takich szafek jest prosty a przy tym umożliwia łatwy dostęp do przechowywanych w niej atrybutów. Możemy zaopatrzyć się w takie z otwartą przestrzenią lub takie, które możemy swobodnie zasunąć. Wybór leży już po naszej stronie. Oprócz tego typu akcesoriów kuchennych, zaopatrzmy się również w swobodnie wiszące półki. Półki są pojemne a zarazem solidne, przez co możemy poukładać na nich wiele przedmiotów. Jeśli natomiast potrzebujemy półek, do których możemy swobodnie wysypać artykuły spożywcze, wybierzmy wiszące półki z pojemnikami. Funkcjonalne szyny umożliwiają nam swobodne wyciąganie i wkładanie pojemników, pozostawiając produkt bezpieczny.

Jak frezować metal?

Z metalu możemy stworzyć wiele przedmiotów, miski, nożyczki, świeczniki czy puszki to tylko niektóre z nich. Codziennie spotykanie przedmioty to efekty działań, naszych urządzeń. W celu uzyskania odpowiedniego kształtu potrzebujemy dany metal wyfrezować, a co za tym idzie użyć właściwego sprzętu. Frezowanie umożliwia nam osiągnięcie wspaniałych efektów, przez co sam proces cieszy się ogromną popularnością i efektywnością.

Czego potrzebujemy do frezowania?

Frezowanie to jeden z rodzajów obróbki, wykonywany jest na specjalnie przystosowanej obrabiarce zwanej frezarką. Urządzenie to posiada wiele ostrzy, wykonujących ruchy obrotowe. Frezarki są najczęściej wykonywane z szybkotnącej stali, przez co ich działanie jest tak szybkie i precyzyjne. Produkowane są w różnych kształtach oraz rozmiarach. Mogą posiadać zarówno kształt walca jak i tarczy czy krążka. Ich głównymi zaletami jest profesjonalizm oraz solidne wykonanie. Dodatkowo nasze frezarki posiadają regulację wysokości wrzeciona oraz wyłącznik bezpieczeństwa. Frezarki są ciche oraz bardzo wydajne, przez co korzystanie z nich jest bardzo przyjemne. Frezarki posiadają solidną osłonę wrzeciona, przez co jej użytkowanie jest w pełni bezpieczne i nie zagraża ani nam ani sprzętowi. Wykonana jest pod okiem dyrektywy Unii Europejskiej i posiada wszystkie, wymagane zabezpieczenia. Frezarki posiadają kilka biegów, przez co bez problemu dostosujemy moc urządzenia do materiału.

Jak przebiega frezowanie?

Frezowanie różnego rodzaju metali to rodzaj oddzielenia warstw materiału. Za pomocą ząbków, frezarka zagłębia się w dany materiał i umożliwia zdjęcie wiór, różnej grubości. Używając frezarki możemy obrobić nie tylko metal, ale także inne materiały takie jak tworzywa sztuczne czy drewno. Efektem końcowym jest zamierzony kształt przedmiotu, jego grubość oraz wielkość. Z racji tego, że frezowanie to profesjonalny i bardzo precyzyjny proces, zaleca się, aby przeprowadzać go pod okiem ekspertów. Powinniśmy mieć pewność, że zadbamy o każdy, nawet najmniejszy detal.

Mikser planetarny- czy warto się w niego zaopatrzyć?

Mikser planetarny- czy warto się w niego zaopatrzyć?

 

Wiele osób, decydujących się na zakup miksera powinno przemyśleć nieco korzystniejszą opcję, jaką jest mikser planetarny. Co prawda jest to nieco droższa inwestycja, ale znacznie bardziej opłacalna i funkcjonalna. Robot planetarny znacznie lepiej i szybciej poradzi sobie z ubijaniem, wyrabianiem czy ugniataniem, przez co będziemy mogli zaoszczędzić wiele czasu podczas przygotowywania potraw.

Co posiadają miksery planetarne?

 

Jedną z największych zalet robotów planetarnych, jest obecność dużej, pojemnej misy. Dodatkowo posiadają możliwość regulacji prędkości działania obrotów oraz posiadają kilka pomocnych końcówek. Pierwszą z nich jest trzepaczka, umożliwia ona szybkie ubicie piany lub stworzenie pysznych sosów, bez użycia siły. Hak, służący do zagniatania ciasta, dokładnie poradzi sobie z każdym jego rodzajem. Standardowa końcówka do mieszania, to połączone krzyżowo druciki, umożliwiające mieszanie. Ostatnim podstawowym elementem jest elastyczne mieszadło, skutecznie pozbywa się resztek ze ścianek misy, pozostawiając powierzchnie gładką. Bardzo przydatnym elementem staje się również dopasowana osłonka, która chroni przed rozchlapywaniem. Przy zakupie miksera warto zwrócić uwagę na jego moc oraz obroty.

Czy warto zakupić taki robot?

 

Pierwsza zaleta to oczywiście wielofunkcyjność. Po drugie roboty wykonują swoją pracę dokładnie i szybko. Przez co zyskujemy więcej czasu dla siebie i między czasie możemy wykonać inne czynności. Dodatkowo mikser możemy pozostawić samemu sobie, nie musimy go trzymać ani nim manewrować, ponieważ posiada stojak, który daje mu równowagę i podtrzymanie.  Co więcej mikser planetarny może zastąpić inne urządzenie, które znajdują się w naszej kuchni. Dzięki czemu z naszych szafek możemy pozbyć się takich urządzeń jak młynek do kawy czy mielarka do mięsa. Podsumowując, jeśli nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez miksera, zastanówmy się nad wyborem miksera planetarnego. To zdecydowanie najlepsza alternatywa dla ręcznych mikserów.